LANDGOED STEENBERGEN
In 2018 hebben we 10 hectare grond aangekocht in een prachtig gebied in Steenbergen. Inmiddels hebben wij ons droom gerealiseerd. Wonen en werken met respect voor de natuur. Graag willen wij u een kijkje bij ons op het landgoed geven.
Bijenveld
Pingoruïne
Van zoektocht naar realisatie
Artikel vanuit de krant:
Per toeval ontdekte interieurarchitect Klaas de Jong dat het stuk land met landgoedstatus te koop stond. Al een tijdje was hij samen met zijn vrouw Ilbina op zoek naar grond om zijn eigen geheel zelfvoorzienende woning te kunnen bouwen.‘Ik was rustig aan het googelen en via een landgoed in Zeijen kwam ik deze plek tegen. Mijn interesse was meteen gewekt. Een boer die hier achter woont, had er zo’n vijftien jaar geleden een landgoed van gemaakt. Hij plantte bomen en liet paden aanleggen. Verder stond hier niets. ‘Er is geen infrastructuur. Dat was nou net onze bedoeling. Vorig jaar vlak voor de bouwvak zijn we begonnen met bouwen. Nadat de staalbouwer het casco had opgeleverd hebben we het afgebouwd met maar 3 mensen; 2 timmermannen en 1 installateur. Dat werkte prettig. Ik zie het vaak bij bouwprojecten, enorm veel mensen. Soms wel 15 man tegelijkertijd. Ik zou helemaal gek worden. De mensen die ons huis gebouwd hebben vertrouw ik blindelings. Ik zei: ik hoef geen offerte, ieder uurtje wordt netjes betaald. Er zijn weken bij geweest dat ik er zelf niet eens was. De installateur is een jongen uit Vlaardingen. Heeft altijd in de offshore gewerkt. Een techneut. Hij zag het wel zitten om dit project te doen. Hij nam zijn tent mee, zo’n De Waard tent, en zette hem hier op het land op. Hij plaatse er een paar zonnepanelen voor en nog dezelfde avond kookte hij zijn potje voor de tent. Ga het maar doen. Een avontuur was het. Het had ook fout kunnen lopen. Niemand gaf me de garantie dat het goed zou komen. Dat was best spannend. Nederland is een regeltjesland. Alles moet volgens kaders. Dat zet onnodig druk op dingen. We hebben al die kaders losgelaten. Het heeft gelukkig goed uitgepakt.’ Klaas ziet zijn woning als toekomstmodel. ‘Je eigen energie opwekken en de natuur zo weinig mogelijk belasten heeft de toekomst. We zullen niet de enige zijn die dit doen, maar wel in deze omvang, 2700 kuub off grid.’
Off-grid wonen en werken
Op het water na is de woon- en werkruimte zelfvoorzienend: de warmte komt van een inpandige houtgestookte centrale, die tevens het water verwarmt in combinatie met heatpipes op het dak. Zonnepanelen wekken de stroom op, die wordt opgeslagen in accu’s. Het markante gebouw van bewerkt Fins hout past perfect in de groene omgeving.